Fitoterapia chineză ar putea fi studiată la Universitatea noastră
- 206 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” va colabora cu Universitatea de Medicină Chineză din provincia Gansu (UMG), Republica Populară Chineză în domeniul fitoterapiei. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei întrevederi, realizate pe parcursul săptămânii curente, între administrația Universității noastre și o delegație chineză.
Președintele universității din China, Li Jintian a vorbit despre extinderea colaborării cu USMF „Nicolae Testemiţanu” prin includerea unui curs de fitoterapie în programul de studii, dezvoltarea unor servicii noi în cadrul Centrului de Medicină Tradițională Chineză și realizarea unor cercetări în comun în domeniul fitoterapiei. De asemenea, oaspetele a menţionat despre importanţa schimbului de studenți, de profesori și de specialiști care activează în bazele clinice universitare. Totodată, Li Jintian a subliniat că, în cadrul programului Drumul mătăsii, se oferă posibilitatea pentru patru studenți sau masteranzi de la Universitatea noastră să efectueze un stagiu la Universitatea de Medicină din provincia Gansu. Cheltuielile pentru studii și cazare vor fi achitate din contul universității gazdă.
La rândul său, rectorul Ion Ababii a remarcat influența pozitivă a economiei chineze la nivel global, inclusiv a medicinei tradiționale chineze, care și-a format un renume mondial pe parcursul a mii de ani. Totodată, profesorul Ababii și-a exprimat recunoștința față de specialiștii din China care activează în cadrul Centrului de Medicină Tradițională Chineză și s-a arătat deschis spre extinderea relațiilor de colaborare cu Universitatea de Medicină din provincia Gansu.
Menționăm că UMG a fost decretată de Guvernul chinez drept ambasadoare a medicinei tradiționale chineze în diferite proiecte internaționale. Aici activează peste 3 mii de medici, iar peste 12 mii de studenți, masteranzi și doctoranzi învață la 21 de specialități, structurate pe două direcții: medicină europeană și medicină chineză.
La Chișinău, universitatea chineză a fost reprezentată de președintele acesteia Li Jintian; Wang Londgde, președintele Clinicii universitare, medic gastrolog în medicina chineză; Zhang Fengying, șef adjunct al Departamentului Finanțe; Gong Haillong, vicepreședintele Departamentului Proprietății de Stat; Shu Chang, director adjunct, Departamentul Relații Externe; precum și de cei cinci specialiști în medicina tradițională chineză care activează la noi. Vizita a fost efectuată în contextul acordului de colaborare semnat cu USMF „Nicolae Testemițanu” în anul 2015.
[nggallery id=450]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii