Primii pași în dezvoltarea facultății de instruire a asistenților medicali la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 108 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se inspiră din experiența internațională în vederea creării unei facultăți pentru instruirea asistenților medicali și moașelor. În acest sens, astăzi, 14 mai, rectorul Ion Ababii a avut o întrevedere cu reprezentantele delegației americane de la școlile de nursing din Greensboro și Boston.
Rectorul a subliniat importanța inițierii unui parteneriat de colaborare, fapt pentru care urmează a fi stabiliți pași concreți în realizarea acestui deziderat. „Noi am învățat foarte multe de la colegii din America. Am început cu învățământul postuniversitar prin rezidențiat, care nu exista anterior la noi”. Astfel, rectorul a punctat că, grație suportului oferit de SUA, Universitatea noastră a fost prima din regiune care a implementat instruirea prin rezidențiat. „Cunoaștem care sunt necesitățile și prioritățile de dezvoltare a sistemului de sănătate, iar rolul asistentului medical este foarte important. Ne îngrijorează că, nu doar din partea medicilor, dar și a asistenților avem pierderi foarte mari” a menționat rectorul Ababii. Domnia Sa a mai relatat că, dacă la sfârșitul perioadei sovietice dispuneam de cca 55 de mii de asistenți medicali, atunci astăzi au rămas doar jumătate.
Decanul Școlii de Nursing din Boston, Inez Tuck, a menționat că se află în Republica Moldova în contextul unui proiect inițiat în anul 2013, cu suportul Clubului Rotary International și este deschisă să împărtășească din cunoștințele și experiența sa. „Observăm că asistentele medicale sunt foarte bune și dornice de a se perfecționa pentru a îmbunătăți calitatea sănătății populației, iar dezvoltarea lor profesională este foarte importantă”, a menționat Inez Tuck, care se află la cea de-a treia vizită în țara noastră.
Potrivit decanului Facultății de Nursing din cadrul Universității Carolinei de Nord din Greensboro, Luba Ivanov, colaborarea cu USMF „Nicolae Testemițanu” va fi reciproc avantajoasă pentru că și Domnia Sa este cointeresată să-și îmbunătățească programele și să prezinte studenților săi oportunități de dezvoltare și schimb de experiență la nivel internațional. „Suntem entuziasmate și nerăbdătoare să începem”, a menționat Domnia Sa, care a ținut să precizeze că a studiat deja câteva proiecte internaționale la care ar putea aplica împreună cu instituția noastră.
În SUA, asistentele medicale urmează cursuri de instruire universitară cu durata de 4 ani, după care pot continua studiile prin masterat, doctorat sau doctorat în practica clinică. Crearea facultății pentru instruirea asistenților medicali și moașelor reprezintă o prioritate pentru USMF „Nicolae Testemițanu”, fiind menționată în Strategia de dezvoltare a Universității, aprobată la nivel de Guvern, fapt prevăzut și de noul Cod al educației.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii