USMF „Nicolae Testemițanu” a lansat un nou proiect de consolidare a colaborării cu diaspora medicală
- vizualizări: 93
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) au lansat proiectul „The positive impact of migration on Moldova's development through improved policy evidence and better engagement of the diaspora”, în luna ianuarie 2025, derulat cu susținerea financiară a OMS. Acest proiect își propune angajarea diasporei în dezvoltarea Republicii Moldova în domeniile: economie, administrație publică centrală, digitalizare, sănătate, cercetare și educație medicală.
Rectorul Emil Ceban, expert și coordonator științific al proiectului, a menționat că experiența și cunoștințele din domeniu acumulate peste hotare sunt inestimabile și ne bucură faptul că mulți dintre absolvenții Almei Mater revin acasă pentru a contribui la alinierea educației și cercetării medicale realizate în cadrul Universității la standardele și cerințele contemporane. „Doar prin efortul consolidat al comunității academice a Universității și al specialiștilor înalt calificați din diasporă putem fortifica sistemul medical din țară și pregăti cadre medicale și cercetători de talie mondială”, a remarcat rectorul.
Scopul proiectului constă în: îmbunătățirea cooperării între comunitatea medicală din Republica Moldova și cadrele medicale cu înaltă calificare din diasporă, prin intermediul platformei „Implicarea profesioniștilor medicali din diaspora în dezvoltarea țării de origine” (DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu), cu aplicarea metodelor și instrumentelor de colaborare accesibile, care să asigure transferul de know-how, metode și soluții inovatoare și implementarea acestora în educația, practica și cercetarea medicală.
Pentru realizarea acestui scop, Universitatea își propune următoarele obiective: recunoașterea potențialului și valorii umane și profesionale a membrilor diasporei prin promovarea și implicarea acesteia în dezvoltarea educației, cercetării și inovării în sistemul medical al Republicii Moldova; mobilizarea potențialului uman al specialiștilor înalt calificați din diasporă prin implicarea directă și indirectă în modernizarea și creșterea calității educației, cercetării și infrastructurii aferente sistemului de sănătate din Republica Moldova; susținerea inovației în sistemul ocrotirii sănătății din Republica Moldova.
Potrivit profesorului universitar Stanislav Groppa, academician, conducător al proiectului, „DiaMed constituie o inițiativă inovatoare ce formează o rețea de specialiști din diaspora științifică medicală a Republicii Moldova și care consolidează legăturile între profesioniștii din domeniul sănătății, indiferent de locația lor geografică. Într-o eră caracterizată de progrese medicale revoluționare, DiaMed facilitează colaborarea medicală, transferul de cunoștințe și bune practici, înlăturând granițele și transformând experiența internațională în beneficii tangibile pentru oameni”.
Cooperarea între comunitatea universitară și specialiștii stabiliți în străinătate se va realiza prin schimb de experiență, organizarea vizitelor de studiu atât a specialiștilor din diasporă în țară, cât și a celor de la USMF „Nicolae Testemițanu” în instituțiile ce găzduiesc băștinașii din Moldova, organizarea evenimentelor științifice și întâlnirilor de nivel înalt între părți. În acest context, sunt planificate 10 mobilități pentru membri ai comunității universitare: (a) 5 vizite de studiu/ schimb de experiență pentru medici rezidenți și studenți doctoranzi și (b) 5 vizite pentru cadrele științifice și științifico-didactice. Totodată, în scopul consolidării capacităților de cercetare și inovare, vor fi organizate și vizite ale membrilor diasporei pentru instruirea cercetătorilor USMF „Nicolae Testemițanu”. Schimbul de experiență și mobilitățile urmăresc dezvoltarea cooperării și transferul de know-how în domeniul bolilor netransmisibile, dar și dezvoltarea direcțiilor strategice pentru Universitate, precum: (1) Medicină generală și specializată; (2) Biomedicină și biotehnologii medicale; (3) Sănătate publică și politici de sănătate; (4) Cercetare farmaceutică și științe biomedicale; (5) Inteligență artificială aplicată în medicină.
Mobilitățile și evenimentele științifice vor fi organizate în lunile mai-noiembrie 2025.
Dragi absolvenți, vă invităm să vă alăturați comunității DiaMed și să contribuiți la dezvoltarea sistemului național de sănătate. Înregistrați-vă pe platforma: https://cercetare.usmf.md/ro/diamed-1 și deveniți parte din rețeaua extinsă de specialiști medicali din diasporă!
Rețeaua „DiaMed” a fost lansată în anul 2021, cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii