„...Prin vaccinare în comunitate se va stopa transmiterea acestui virus, se va micșora presiunea asupra sistemului de sănătate și ne va permite să revenim la libera circulație, la normalitate”
- 1266 vues
Interviu cu profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doctor habilitat în științe medicale, președintele Comitetului național de experți în imunizare, șefa Grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării.
- În contextul lansării Campaniei naționale de vaccinare, în societate persistă multă neîncredere și dezinformare, în special pentru serul Oxford-AstraZeneca, în urma atestării unor cazuri de tromboze la unele persoane vaccinate. Ce puteți spune la acest subiect?
- La data de 18 martie curent, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că vaccinarea cu Oxford-AstraZeneca este sigură și eficientă. Astfel, Comitetul pentru siguranță al EMA afirmă că beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 continuă să depășească riscul efectelor secundare și că vaccinarea nu este asociată cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge. La moment, nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție. Vaccinul ar putea fi asociat cu cazuri foarte rare de tulburări de coagulare a sângelui, acestea fiind raportate la 25 de persoane dintr-un număr total de peste 20 de milioane care s-au vaccinat cu AstraZeneca în Europa. O legătură directă între aceste cazuri și vaccinarea nu este demonstrată, dar este posibilă. Astfel, este nevoie de o analiză suplimentară.
De la începutul pandemiei și până la 18 martie curent, au fost administrate peste 400 de milioane de doze de vaccinuri anti-covid la nivel mondial. Până în prezent, niciun caz de deces nu a fost demonstrat că ar avea legătură cu imunizarea. Experții EMA au verificat toate datele disponibile împreună cu producătorii vaccinului, cu experți în boli hematologice și cu autorități sanitare din mai multe țări. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi Societatea Internaţională pentru Tromboză şi Hemostază, la fel, recomandă continuarea vaccinării populației cu vaccinul Oxford-AstraZeneca. În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, este foarte importantă continuarea campaniei de vaccinare, pentru salvarea vieților oamenilor și stoparea pandemiei.
În paralel cu monitorizările realizate de Agenția Europeană a Medicamentului și OMS, Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare va continua analiza minuțioasă a reacțiilor adverse. La moment, mai multe țări precum Germania, Franţa, Italia şi Spania au reluat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca după ce autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a concluzionat că serul este sigur şi eficient.
Orice vaccin sau medicament are siguranța de a fi 100% eficient, însă poate avea efecte adverse. Noi transmitem mesaje clare și rugăm liderii locali, medicii, pedagogii din teritoriu să mobilizeze populația și să explice importanța vaccinării, transmițându-le că nimeni nu dorește să le facă rău. Trebuie să ne informăm din surse demne de încredere - Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (https://msmps.gov.md, https://ansp.md, https://vaccinare.gov.md) și să lăsăm politicul să se ocupe de politic.
- În Republica Moldova au fost înregistrate careva reacții adverse în urma administrării serului AstraZeneca?
- Vaccinul AstraZeneca utilizat în Republica Moldova este un vaccin sigur și eficient, fapt demonstrat în faza a treia a firmei producătoare, dar și după administrarea acestuia mai multor milioane de oameni. În prezent, circa 34 mii de mii de persoane din Republica Moldova au fost imunizate, preponderent lucrători medicali din prima linie, din secțiile de terapie, anesteziologie și reanimare. A început imunizarea studenților și a medicilor rezidenți din instituțiile de învățământ universitar cu profil medical, a demarat vaccinarea cadrelor didactice din toate instituțiile de învățământ. De la lansarea campaniei de imunizare în Republica Moldova, începând cu 2 martie curent și până la 26 martie, au fost înregistrate 712 reacții adverse post imunizare, frecvența constituind aproximativ 3%. În urma investigării evenimentelor post imunizare de către specialiști, 692 au fost clasificate drept reacții ușoare (slăbiciuni generale, cefalee, reacții locale, febră ușoară), iar 20 dintre ele fiind moderate (dureri în mușchi și articulații, greață și vomă, febră înaltă, reacții alergice). Toate evenimentele post imunizare sunt reacții obișnuite, incluse în instrucțiunea vaccinului, care au apărut în primele 24 de ore de la vaccinare și au dispărut pe parcursul a două zile.
- Cât de sigure sunt vaccinurile împotriva COVID-19?
- Toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din Uniunea Europeană, SUA și precalificate de OMS au trecut toate etapele necesare de testări clinice. Peste 40 de mii de persoane au participat în studii și nu au fost înregistrate reacții adverse severe. Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, aprobate spre utilizare de urgență, au fost administrate la peste 50 de milioane de persoane, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.
Aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19 pentru toate statele membre UE este realizată de Comisia Europeană, care împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) evaluează eficacitatea, calitatea farmaceutică și siguranța vaccinului, asigurându-se astfel că produsele administrate pacienților sunt de calitate adecvată și demonstrează un raport risc-beneficiu pozitiv.
În Republica Moldova, mecanismul de autorizare a vaccinurilor se bazează pe evaluarea acestora de Agenția Europeană pentru Medicamente, Food and Drug Administration (FDA) și alte instituții internaționale cu statut de precalificare/certificare al OMS, cu sau fără includerea acestora în nomenclatorul de stat. Procedura de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova este asigurată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în baza solicitării Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sau a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Există o cerere enormă pentru oricare vaccin, fiindcă țările dezvoltate au încheiat contracte cu firmele producătoare de vaccinuri încă în lunile septembrie-octombrie 2020, fapt ce le asigură o acoperite cu vaccinuri în proporție de cel puțin 70 la sută, iar noi am aderat la platforma COVAX în luna august și ni s-a promis că vom primi prima tranșă în luna februarie.
Nu contează ce vaccin este - toate vaccinurile sunt sigure și asigură o protecție maximă împotriva virusului. Cel mai important lucru este că prin vaccinare în comunitate se va stopa transmiterea acestui virus, se va micșora presiunea asupra sistemului de sănătate și ne va permite să revenim la libera circulație, la normalitate. De aceea, nu contează denumirea vaccinurilor - AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Sputnik V, important este să vă vaccinați și dacă ați făcut prima doză cu un vaccin, a doua doză neapărat trebuie să fie efectuată cu același vaccin. Nu se face un amestec de vaccinuri.
- Vor fi vaccinați copiii și adolescențiii împotriva COVID-19?
- Actualmente, sunt acceptați pentru a fi vaccinați doar copiii cu vârsta mai mare de 16 ani, în cazul administrării vaccinului Comirnaty (Pfizer), și adolescenții mai mari de 18 ani, în cazul administrării vaccinului Moderna sau Sinopharm.
Înainte ca vaccinurile COVID-19 să devină disponibile pentru adolescenți și copii mai mici, trebuie să fie finalizate studiile clinice. Acest lucru este necesar pentru a avea certitudinea că acestea sunt sigure și eficiente pentru grupurile respective de vârstă. Copiii nu sunt adulți mici și nu putem presupune doar că un vaccin va avea același efect asupra unui copil ca și pentru cineva mai în vârstă.
Deși există studii actuale care includ copii cu vârsta de până la 12 ani, este esențial ca copiii de toate vârstele să fie incluși în mai multe studii cât mai urgent posibil.
Pandemia COVID-19 continuă să afecteze teribil viața copiilor. Avem nevoie de mai multe date despre vaccinurile pentru copii, astfel încât să poată fi protejați de acest virus, iar pandemia să poată fi controlată.
În mod real, natura pandemiei înseamnă că nimeni nu poate fi în siguranță atât timp cât toată lumea nu este vaccinată. Imunitatea efectivă poate să nu fie posibilă atunci când există un procent considerabil din populație nevaccinată.
Reieșind din ritmul actual de cercetare, un vaccin pentru cel puțin unele grupe de vârstă ale copiilor ar putea fi disponibil înainte de începerea anului școlar 2021-2022.
- Recent v-ați exprimat, într-un interviu, că dacă n-o să avem măsuri restrictive severe, s-ar putea ca toată populația să se îmbolnăvească.
- Deja sunt arhipline secțiile COVID-19 și nu doar în municipiul Chișinău, dar și în raioane, dar cel mai important este că și lucrătorii medicali sunt obosiți și suportă o sarcină psihologică și fizică enormă. Vă imaginați, ei lucrează timp de un an de zile în regim non-stop, 24 din 24 de ore, fără să aibă timp de respirație și, iată, au apărut vaccinurile și, după cum zic medicii din secțiile de reanimare, a apărut un licăr de speranță. Lumea ar trebui să înțeleagă că dacă nu va fi solidaritate în rândurile populației și nu se va mobiliza, niciodată n-o să ieșim din această situație critică. Facem apel către populație să aibă încredere în autorități pentru a duce la bun sfârșit procesul de vaccinare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii