Metode noi de diagnostic și tratament în cazul patologiilor gastroenterologice
- 86 vues
Subiecte actuale privind patologiile digestive, precum și progresele științifice în acest domeniu sau fost discutate în cadrul celui de-al IV-lea Congres Naţional de Gastroenterologie şi Hepatologie, care s-a desfășurat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, între 25-26 iunie. Programul manifestării a inclus o serie de comunicări ştiinţifice ce au prezentat evoluția cercetărilor în maladiile tractului gastrointestinal şi ale ficatului şi a deschis noi perspective în diagnostic, terapie şi chirurgie, în controlul dezvoltării şi prognosticului acestor boli. Pe parcursul a două zile, medicii gastroenterologi şi hepatologi s-au preocupat de metodele de perfecționare a calității serviciilor medicale prin dezvoltarea, promovarea și implementarea tehnologiilor moderne de diagnostic și tratament.
În cadrul ședinței de deschidere, rectorul USMF ”Nicolae Testemițanu”, academicianul Ion Ababii și-a exprimat speranța că această conferință va oferi participanților o platformă pentru dezbateri, un schimb de experienţă între şcolile de specialitate, deschiderea unor noi oportunităţi în domeniu. ”Rezultatele acestei conferințe trebuie să contribuie la avansarea serviciului specializat în gastroenterologie, hepatologie şi în medicină internă, în general; sporirea competenţei profesionale a medicilor internişti; stabilirea şi dezvoltarea unor noi relaţii de colaborare, în special pentru unificarea forţelor în lupta comună cu anumite maladii”, a spus Ion Ababii.
Vlada-Tatiana Dumbravă, șef disciplină Gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, a afirmat că domeniul gastroenterologiei se dezvoltă foarte rapid în ultima perioadă, atât în ceea ce privește metodele de diagnostic, cât și cele de tratament.
”La moment, cea mai mare problemă la noi în țară o reprezintă patologia ficatului, Republica Molodova ocupă locul I în Europa în prevalența hepatitelor cronice virale. Suntem printre primele țări care înregistrează cele mai multe decese din cauza cirozelor hepatice. Folosirea pesticidelor fără mijloace de protecție, dezechilibrul între proprietățile chimice ale solului, explozia de la Cernobâl și alcoolul în exces sunt principalele cauze ale acestei patologii. În același timp, medicamentele existente pe piața farmaceutică internațională nu sunt accesibile pentru pacienții din Republica Moldova, astfel că specialiștii din domeniu, în colaborare cu instituțiile de resort și companiile farmaceutice, încearcă să găsească soluții pentru depășirea problemei respective”, a afirmat Vlada-Tatiana Dumbravă.
În cadrul ceremoniei de deschidere a conferinței, reprezentantul Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Stanislav Groppa, șef catedră Neurologie FECMF, a declarat că AȘM acordă o atenție deosebită cercetărilor în domeniul medicinei și în special în cel al gastroenterologiei și hepatologiei. Această patologie este una de frunte, care generează incapacitate de muncă, o calitate deplorabilă a vieții pacienților, mortalitate și pierderi financiare. În acest context, academicianul a anunțat că AȘM vine cu propunerea de a extinde cercetările în domeniu.
În cadrul aceluiași eveniment, acad. Stanislav Groppa a acordat profesorului Vlada-Tatiana Dumbravă Diploma de recunoștință a Academiei de Științe a Moldovei, pentru merite deosebite în activitate. Printre frumoasele realizări ale doamnei profesor se numără crearea Școlii de Hepatologie și Gastroenterologie din republică, a fost conducător științific pentru cca 20 de doctori în medicină și doi doctori habilitați în științe medicale, autoare a peste 14 monografii, 450 de lucrări științiice, 5 brevete de invenție, 14 inovații ș.a..
Manifestarea științifică a gastroenterologilor şi hepatologilor e consacrată jubileului de 70 de ani de la fondarea Alma Mater. La forumul științific au participat cadrele profesoral-didactice, specialiști în domeniu, invitați din România, Ucraina, Belarus, Rusia, Georgia, studenți și rezidenți.
Evenimentul este organizat de USMF „Nicolae Testemițanu”, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova și Asociaţia Medicală „Hepateg”.
[nggallery id=269]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii